Blue circle är vårt initiativ som verkar för att stärka guldsmedsbranschen och vår senaste sponsring har gått till Leksands folkhögskola.

Klara Eriksson utbildningsansvarig på metall/silversmide vid skolan har själv gått utbildningen och när hon började som lärare upptäckte hon tidigt en skillnad mot när hon studerade, att silvret blivit så dyrt! Detta medför att eleverna inte kan öva i det material som faktiskt avses när det gäller corpus. 

Corpus som kommer från latinet och betyder kropp och är en traditionell term för unika föremål för bordet tillverkade för hand i metall/silver. 

Alternativa material

I stället för silver övas det i koppar och mässing som är betydligt billigare och som också har andra egenskaper. När det sen är dags att genomföra arbetet i silver så är risken att plåten överhettas då materialet beter sig annorlunda mot det man övat på. På grund av detta finns risk att hantverket dör ut då elever inte lär sig behärska det. Därför har Blue circle sponsrat utbildningen med silver så att fler får möjlighet att öva i rätt material.

Enda sättet att få chansen att lära sig detta är att ha möjlighet att misslyckas.

Metall/Silversmide är en grundläggande utbildning där du orienteras inom hantverket både traditionellt och utifrån hur konsthantverksscenen ser ut idag. Är du intresserad av att ansöka till Leksands folkhögskola? Läs mer här.

Läs mer om Blue circle och vilka vi sponsrat hittills.