Verktyg till stenfattare

Genom initiativet Blue Circle vill vi på ett enkelt och smidigt sätt bidra för att stärka guldsmedsbranschen. Bidragen, som kan vara stora och små, möjliggörs av våra partners och sponsorer. 

Ett av våra senaste bidrag har gått till Viktoria Tjernberg som just nu utbildar sig till stenfattare i Italien. Hon behövde verktyg för att genomföra utbildningen och Blue Circle hade möjlighet att sponsra henne med dem.

Viktoria, 22 år, går som lärling på LOD metallformgivning i Stockholm och i höstas fick hon chansen att studera vid Le Arti Orafe i Florens. Skolan grundades 1985 och är en av de första i Italien som riktar in sig mot samtida smycken och vars syfte är att optimera tekniska och professionella färdigheter i yrket. Detta i kombination med konstnärligt undersökande och samtida design.

Vi har pratat med Viktoria som nu är halvvägs i kursen. 

– Hittills har det överträffat mina förväntningar. Innan jag anlände var jag inte medveten om vilken hantverkarstad Florens är och dessutom särskilt inriktat mot guldsmide. Om man säger att man är guldsmed i Stockholm möts man ofta av förvåning och ”Wow – du är den första guldsmeden jag träffat”, varpå här känns det nästan som att man är en i mängden vilket kan vara oerhört skönt ibland.

Inget annat än perfektion

Utbildningen pågår i 6 månader och blandar praktiskt arbete med demonstrationer där läraren, en skicklig stenfattare, även ger personlig vägledning. Något av det första han sa var ” vi strävar efter inget annat än perfektion och vartenda verk ska kunna säljas på Ponte Vecchio” (guldbron i Florence). Ofta får de halvdana gjutningar av silverringar som de sedan ska renovera och fatta cubic zirconer i. Detta jobb görs med endast pannlupp och/eller ögonlupp, för om de klarar av arbetet med det så kommer de tveklöst kunna jobba med mikroskop i framtiden.

– I korta drag är tempot högt, jag lär mig oerhört mycket och är djupt tacksam över att jag fått möjligheten att uppleva detta.  

Vi önskar Viktoria all lycka till med utbildningen och ser fram emot att se vad hon kommer göra härnäst. 

Hur ansöker man om stöd?

Står du i startgroparna till ett projekt och skulle behöva stöd? Det behöver inte vara monetära bistånd utan det kan även vara allmänna frågor om branschen eller hjälp i annan form. Mejla bluecircle@nsg.se

Hur stödjer man detta initiativ?

Vill du stödja Blue Circle som sponsor eller som partner så är du varmt välkommen att höra av dig till oss på bluecircle@nsg.se

Läs mer om initiativet här