Den 30 november varje år är det Guldsmedens dag. Guldsmide har alltid legat oss varmt om hjärtat så vi vill självklart passa på att hylla alla guldsmeder och deras fantastiska arbete lite extra just idag.

Guldsmedsyrket

Guldsmedsyrket har en lång historia – det har faktiskt funnits i flera tusen år. Yrket har genom tiden alltid haft en mycket hög status. Än idag används liknande tekniker och verktyg som då, även om de självklart moderniserats.

För att bli guldsmed krävs lång utbildning, stor kompetens och mycket praktiskt arbete. Efter avslutad utbildning görs ett gesällprov och efter avklarat prov erhåller guldsmeden ett gesällbrev – vilket fungerar som en kvalitetsgaranti. Efter 10 år i yrket kan gesällen göra ett prov för att få kallas mästare. Mästarbrevet är det högsta beviset och det garanterar stor yrkesskicklighet och erfarenhet, men även pålitlighet som hantverksföretagare.

guldsmed arbetar i verkstad på Guldsmedens dag

Guldsmedernas skyddshelgon

Visst du att alla guldsmeder har ett skyddshelgon vid namn Saint Eligius? Eligius föddes år 588 e.Kr. i Frankrike. Redan i ung ålder insåg hans far hans talang och skickade honom då till den kände guldsmeden Abbo för att arbeta som guldsmed. Eligius fick senare ett uppdrag av kung Clotaire II av Neustrien att tillverka en tron ​​av guld, prydd med ädelstenar. Han imponerade på kungen med hans talang och ärlighet vilket ledde till att han utnämndes till myntmästare och togs in i kungahuset. Han fortsatte sedan att arbeta för kungahuset innan han påbörjade en mer andlig bana. Eligius ägnade sig även åt välgörenhet och han byggde flera kyrkor och grundade kloster innan han gick in i prästadömet. Han dog den 1 december år 660.

Saint Eligius är även skyddshelgon/skyddspatron för andra metallarbetare och myntsamlare, samt för de som arbetar med hästar. Han avbildas ofta tillsammans med ett smidesverktyg vilket representerar hans ursprungliga yrke som guldsmed.

saint eligius

“Att vara guldsmed är världens bästa yrke”

Inför Guldsmedens dag har Aurumforum intervjuat några av guldsmederna i Guldalliansen om livet som guldsmed. Läs om hur det är att arbeta som guldsmed, varför de valde just guldsmedsyrket och vilket smycke som är roligast att skapa.

– Att vara guldsmed är världens bästa yrke. Man får göra så mycket olika saker och blir varje vecka utmanad att göra något man aldrig tidigare gjort, säger guldsmed Kim Färm.

– Jag tror inte att jag kan säga vilket smycke som är roligast att skapa eftersom alla smycken är roliga att göra. Men det bästa är att göra ett smycke som har stor betydelse för kunden, berättar Erika “Ikkan” Fridén på Ikkan Goldsmith & Jewellery Designer.

Läs hela artikeln på Aurumforum.se

aurumforum logotyp

Hitta en guldsmed nära dig

Vill du hitta en bra guldsmed? Då ska du vända dig till Guldalliansen. Guldalliansen är ett förbund av guldsmedsbutiker som värnar om guldsmedsyrket och dess genuina hantverk. De står alla för korrekt värdering, kunskap och inspiration. Du hittar enkelt din lokala guldsmed på Guldalliansen.se

guldalliansen logotyp