Genom initiativet Blue Circle vill vi på ett enkelt och smidigt sätt bidra för att stärka guldsmedsbranschen. Bidragen, som kan vara stora och små, möjliggörs av våra partners och sponsorer. 

Ett av våra senaste bidrag gick till Smedjan Blackeberg som är en mötesplats och verkstad för metallhantverk, silver- och guldsmide. Vi har ett stort engagemang i att förvalta och föra vidare våra kunskaper om hantverket silversmide och glädjen av att hantverka med egna händer.

Det vi brinner för

I Smedjan Blackeberg brinner vi särskilt för att utveckla vår verksamhet för barn. Vi är idag ensamma om att erbjuda riktiga silversmideskurser för barn i grundskoleåldern som fritidsaktivitet. Vår önskan är att ge möjligheter för barn att dyka in i silversmidets värld och fördjupa sig i ett seriöst hantverk med bra material och riktiga verktyg.

Vår vision

Vår vision om att bygga upp sandgjutnings-möjligheter för barn tror vi skulle uppskattas mycket. Sandgjutning erbjuder unika möjligheter att uppleva materialets olika tillstånd, att smälta och hälla det annars hårda materialet, att se materialet ändra form och bli hårt igen. Dessutom erbjuder denna teknik oss en möjlighet och barnen erfarenhet av att återanvända materialet. En erfarenhet som vi värdesätter högt i Smedjan Blackeberg.

Våra drivkrafter

Vår absolut största drivkraft med utvecklingen av Smedjan Blackeberg, som har vuxit de två första åren av ren inspiration, är alla möten och glädjen vi får av de barn och vuxna som kommer till oss i våra kurser. Att undervisa ett hantverk med den kvalitet, de verktyg och i den miljön vi får göra är ren glädje. Barnen behöver det och för oss känns det mycket meningsfullt. I dag erbjuder Smedjan Blackeberg 5-veckors barnkurser i silversmide, två per termin som riktar sig till barn i mellan -och högstadieåldern. Barnen återkommer alltså fem gånger, 1,5 timma per gång i grupper om 6 deltagare och två handledare. Flera av barnen i våra kurser har också blivit återkommande deltagare.

Barnens dag

Några gånger per år har vi även det som vi kallar ”Barnens dag”, då öppnar vi upp Smedjan Blackeberg för de yngre barnen, från 6 år och tar emot ca 20 barn i grupper om sex deltagare. Här får de yngsta barnen möjlighet att starta till exempel ett lov med silversmide och skapa ett smycke eller en liten skål.

Vi på NSG önskar Smedjan Blackeberg all lycka till med sitt fortsatta viktiga arbete med att föra vidare kunskap och hantverket till de yngre förmågorna. Vi ser fram emot att se vad detta kan leda till och förhoppningsvis får en chans att återkomma med detta framöver.

Om ni vill veta mer om deras verksamhet och tider på kurser, gå gärna in på hemsidan, se länk https://www.smedjanblackeberg.com kolla även in deras Instagram @smedjan_blackeberg